Sunday, March 16, 2014

mcm2 hal org sekarang nih..


HAHAHAHA.. zam zam zam alapadam!!! adoi.. ni pom lagi satu.. sape yang tak tahu isu nie aku xtaw la nak cakap ape kan. satu isu yang sudah pasti menjejaskan imej seluruh ummat islam di Malaysia bahkan seluruh ummat islam seluruh dunia. datuk ade terbaca dalam sebuah article yang mana.. suatu ketika dahulu, kita digemparkan dengan isu kalimah Allah yang hendak diletakkan didalam kitab bible. tidak salah sebenarnye nak gantikan perkataan god kepada Allah. TETAPI kitab yang dimakudkan bukanlah kitab bible sekarang tetapi kitab INJIL yang diturunkn kepada Nabi ISA dahulu. kitab Bible sekarang telah banyak diubah oleh sejarahwan terdahulu. 

Apa yang saya nak cakap ialah, isu kalimah Allah nie ada kaitan dengan politik.. jadi ianya menjadi satu isu hangat dalam negara kita. Ada yang berkata bahawa kalimah Allah nie hanya untuk orang islam sahaja melayu khususnya dan menafikan hak orang bukan islam untuk menggunakkan kalimah Allah. Semalam datuk ada mendegar tazkirah magrib di surau seksyen 8.. ustaz ada mengulas tentang isu ini.. kalimah Allah nie adalah untuk semua makhluk Allah.. rujuk  maksud ayat surah Al-Fatihah ayat yang kedua yang bermaksud "segala puji Allah tuhan sekalian alam" tak kira lah kamu ni melayu k, cina k, india k, bangla k, kulit putih k, hitam ka.. semuanya berhak menyebut Allah. TETAPI, aishh banyak pulak tapi datuk nie kan.. hehe.. dalam isu nak mengantikkan perkataan God kepada Allah dalam kitab Bible sekarang TIDAK BOLEH! atas alasan diatas.

okey, datuk baru nak masok isu zam zam nih, akibat daripada isu MH 370 yang hilang tempoh hari maka lahirlah isu bomoh nie.. yang datuk hairan bin ajaib kan.. macam mana bomoh nie blh dapat kebenaran untuk berbuat demikian dekat klia?? siapa yang bagi kebenaran?? Datuk cuma hairan la kan.... video yang pertama yang datuk tgk dkt fb ialah tok bomoh nie menggunakkan bubu, teropong n ape entah.. lupe.. video kedua plak duduk atas tikar, ade buah kelapa dan sambil mendayung menyebut Allah. Setalah kecoh, barulah pihak Jakim mengatakkan yang apa yang dibuat oleh tok bomoh nie adalah perbuatan Khurafat dan Syirik! Apa tindakkan yang diambil oleh pihak yang berwajib kepada tok bomoh nih?? haaa.. Jabatan Agama Islam Selangor JAIS akan mengambil tindakan undang-undang mengikut enekmen jenayah syariah selangor. kita sebagai orang Islam perlu menerangkan kepada saudara-saudara bukan islam tentang pekara ni.

dah bosan k dgr datuk membebel?? hahahaha.. okey la.. datuk stop sampai sini la dulu ye.. ni datuk tak masok lagi isu tok bomoh ni dgn saudara KJ.... lau masok.. esok xabis ag.. hahahaha.. okey laa..cukup la setakat nie dulu.. 


* saya menerima segala teguran secara hati yang terbuka. No comments:

Post a Comment